+90 532 671 61 86
Sosyal Medya Hesaplarımız

İnşaatı Kim Yapar

17 Aralık 2018
2 kez görüntülendi
İnşaatı Kim Yapar

Bir inşaatın yapım aşamalarını genelleyecek olursak iki alt başlık altında yazmamız mümkündür. Bunlardan bir tanesi yapım aşaması başlamadan önceki projelendirme safhası diğeri ise projelendirme ve gerekli belge ve izinler tamamlandıktan sonra projenin tatbik aşamasıdır.

PROJELENDİRME

İnşaat projelendirme evresinde öncelik olarak arsanın durumu incelenir. Arsadaki zemin uygunluğu jeoloji mühendisleri tarafından hazırlanan zemin etüt raporunda bütün detayları ile belirtilir. Bu rapor hazırlandıktan sonra mimari proje mimar tarafından hazırlanır ve inşaat mühendislerine gönderilir. İnşaat mühendisleri mimari proje ve zemin etüt raporu doğrultusunda statik projelendirmeleri ve gerekli hesaplamaları tamamlayarak projesini sunar. Aynı zamanda sıhhi tesisat, elektrik tesisatı, vinç kiralama hizmeti gibi diğer projelerde mimari projeye uygun olarak hazırlanır. Projeler tamamlandıktan sonra yetkili kurumların onayına gönderilir. Proje onaylanınca ruhsat çıkarılır ve artık projeler uygulanmaya hazır hale gelmiş olur.

PROJE UYGULAMA

Hazırlanan projeler ve yapılan teknik hesaplar ışığında proje uygulama safhasına geçilmiş olunur.İlk olarak harita mühendisleri tarafından projenin uygulanacağı araziye projede verilen koordinatların tatbiki gerçekleştirilir ve sınırlar belirlenmiş olur.Projelerde bir şantiye şefi bulunma zorunluluğu mutlaka vardır fakat projenin büyüklüğüne göre diğer dallardan ( elektrik mühendisi, mimar vb. ) yetkili kişilerde görevlendirilebilir.

Belirlenen sınırlardan dahilinde ilk olarak kalıpçı ekibi kalıp, demir ve beton işleri yani kaba işler olarak tabir edilen yapım aşamasına başlamış olur. Daha sonra sırasıyla duvar işleri için duvarcı ekibi, elektrik tesisat işleri için elektrik tesisat ekibi, sıhhi tesisat ekibi, alçı ve sıva işleri için sıva ekibi, seramik işleri için seramikçi ekibi, boya işleri için boya ekibi girmektedir.

Görüldüğü gibi bir inşaatın yapım aşamasında mühendislik dallarının hemen hemen hepsi yer almaktadır. Proje takibi vs. için sahada her ne kadar bir mühendisin olması uygunsa da çalışan vinç ve işçi gücü asla göz ardı edilmemelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.