Vinç Nedir?
Vinç nedir sorusuna verebileceğimiz en kısa cevap insan gücünün yeterli olmadığı durumlarda büyük ve ağır cisimlerin kaldırılmasını sağlayan bir iş makinesidir. Bu iş makineler tonlarca ağırlığı tek seferde kaldırma kapasitesine sahiptir. Bu makinelerin çalışma kapasitesi oldukça fazladır. Kaldırılacak yüklerin vincin ucunda bulunan kancaya takılarak ağır yükün kaldırıp istenilen yere kolayca getirilmesini sağlayan araca vinç denir. Tüm Dünya üzerinde vinç kullanımı oldukça yaygındır. Bunun nedeni geliş ülkelerde bulunan büyük inşaat, yol yapım çalışması ve köprü yapımında kullanılan malzemelerin vinç aracılığı ile kaldırılıp, indirilmesi vinç kullanımını yaygın kılmıştır. Genel olarak bakıldığında vinçlerin çalışma prensipleri birbirine benzer. Fakat kullanım alanları ve iş kollarına göre farklıdır.
Vinç Çeşitleri Nelerdir?
Vinçler işin faaliyetine göre aynı amaç fakat farklı şekilde kullanılır. Vinç çeşitleri işin faaliyet alanına göre değişkendir. Vinç çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz.
- Kule vinç: İsminden de anlaşıldığı gibi kule şekline benzeyen vinç türüdür. Bu vinç türü genelde inşaat şantiye alanları ve liman gibi yerlerde konteyner taşınmasında kullanılıyor. Vinç operatörü bu alanda vinci kullanma hakkına sahip kişidir. Bu operatör, vincin ortasında bulunan özel cam alana sahip bölmeye oturarak vincin yönünü belirleyerek işleyişini sağlar.
- Pergel vinç: Adından anlaşıldığı gibi görünüş olarak pergele benzer. Vincin kendi ayağı ve düz sağlam bir zemine monte edilebilir özelliğine sahip olan vinç türüdür. Bu vinç türü 360 derece dönerek işleyiş özelliğine sahiptir.
- Sepetli vinç: Bu vinç türü ise, vincin ucunda bulunan sepet şeklinde bir platforma sahiptir. Bu vinç çeşidi merdivenle erişilmeyen yerlerde kullanılır. En önemlisi itfaiyeciler bu vinç çeşidini kullanarak kısa sürede yangına ve kurtarma ekibini oluşturur. Diğer kullanım alanı sokak lambaları bakım ve onarım işlerinde bu vinçlerin yaygın olarak kullanılır. Bu vinç çeşidi dış cephe temizlik işlerinde de kullanılmaktadır.
- Gezgin vinç: Gemi makineleri daireleri gibi yerleşim alanlarında kullanılır. Gezgin vinçte iki tarafta ray bulunur. Belirlenen alana kurulan raylı zemin. Tren gibi ray üzerinde hareket kabiliyeti sahip vinç türüdür.
- Tek ray vinç: Tek bir üzerine monte edilmiş vinç belirlenen seviyede hareket eder. Belirli kapasitede yük kaldırabilen iş makinesine denir.
Vinç Kullanımı Neden Tercih Edilir?
Türkiye’de vinç kullanımı oldukça fazladır. Yüksek Metropollerin yapımı, köprü yapımı ve büyük şirketlerin yapmış oldukları projelerde vinç oldukça önemlidir. Çünkü insan gücünün yetmediği durumlarda vinç tercih ediliyor. Vinç işlevinin sağlam olması için kurulumun da sağlam olması gerekiyor. Yaklaşık 96 metre uzunluğuna sahip, toplam ağırlığı 1000 ton olup kaldırma kapasitesi ise 1250 ton’dur. Bu neden ile vinç kullanımı oldukça önemlidir. Yüksek katlara 1250 tona kadar ağırlığı taşıma kapasitesine sahip olması işleyişi hızlandır. En önemlisi 1250 tona kadar olan ağırlıkları taşıma kapasitene göre kurulum yapılıyor. Vinç kullanımın diğer bir nedeni ise kiralanabiliyor olmasıdır.
Vinç Kullanım Alanları
Vinç kullanımı yerleşim birimleri, sanayi açısından oldukça önemlidir. Yerleşim alanlarına bakıldığında gelişim sağlanan yol bakım çalışması, yol inşa, köprü yapımı gibi büyük şehirlerde yaygın olarak kullanılıyor. Bunun nedeni deniz kenarında bulunan yolun genişletilecek olması ilk olarak ayakların dip kısma monte edilmesi gerekir. Bu kolay değildir. Fakat vinç sayesinde bu işlem kolay gerçekleşmiş olur. Günlük hayatta kurtarıcı vinç modelleri çok sık tercih edilen bir yöntemdir. Hatta inşaat alanında da sıklıkla kullanılıyor. Gökdelen binalar, yüksek katlı holdingler ve yüksek apartmanlar gibi yapımında başarılı şekilde vinç kiralama hizmeti kullanılıyor. Ağır sanayi çalışmalarında büyük firmalar farklı Departmanlar da kullanım yerine göre farklı vinç çeşitlerini kullanıyor. Endüstriyel ve sanayi açısından bakıldığında vinç kullanılması zorunlu olarak kullanılıyor.
Vinç kullanım alanlarının en büyük artısı personellerin risk olarak isimlendirilen yüksek yerleşim alanlarında sepetli vinç oldukça önem taşımaktadır. Bu durum forklift kiralama ve iş güvenliği açısından da oldukça önemlidir. Vinçlerin yaygın olarak kullanım alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz.
- Trafikte
- Yerleşim birimlerinde
- Endüstriyel açıdan çalışma alanlarında
- İnşaat projelerinde
- İnsan gücünün yetişemeyeceği yerler
- Yol ve köprü yapımlarında
Vincin Özellikleri
Vinç geçmişten günümüze önemlidir. Yüksek alan, insan gücünün yetmediği durumlarda ağır taşıma aracı olarak kullanılıyor.
Vincin özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz.
- Minimum ve maksimum boy uzunluğuna sahiptir
- Yatay çalışma mesafesi bulunur
- Kullanım alanına göre çeşitleri bulunuyor
- Ağır yük kaldırma amaçlı çok yönlü olarak kullanılır
- İnsan gücünün yetmediği ağır taşıma kapasitesi oldukça fazladır
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN