X

Vinç Çeşitleri Nelerdir ve Hangi Amaç İçin Kullanılırlar?

Sepetli Vinç Canlar Platform

Vinçler uzun yıllar boyunca ağır yükleri kaldırmak için kullanılan bir araçtır. Vinçlerin yapılarına ve işlevlerine göre çeşitleri vardır.

Bu araçlar ağır yükleri kaldırabildiği gibi kendi ekseninde yatay yükleri kaldırarak taşınmasını da yapar. Basit bir sisteme sahip olan vinçler ağır iş makineleri olarak nitelendirilir.

Vincin en önemli parçalar kaldırma halatı, tel halat, zincirlerdir. Vinçlerin kullanım alanı oldukça geniştir. Yapılarına ve işlevlerine göre değişen vinçlerin kendilerine has özellikleri ve kullanım alanları da vardır.

Yapılarına Ve İşlevlerine Göre Vinç Çeşitleri

Yapılarına ve işlevlerine göre vinç çeşitleri var. Bu vinçler ise:

  • Kurtarıcı Vinç: Genellikle trafikte gördüğümüz bu vinç çeşidi kaza yapan araçları kaldırır.
  • Kule Vinç: Şantiyelerde ve inşaatlarda kullanılan kule vinç oldukça yükseğe erişim sağlayabilir. Kiralık vinç çeşitleri arasında en çok kule vinç tercih edilir.
  • Pergel Vinç: 360 derece dönebilme kabiliyetine sahip bir vinç çeşididir.
  • Sepetli Vinç: Elektrik tamirlerinde veya pankart asma işlemlerinde kullanılan vinç çeşididir. İş güvenliğine önem veren her firma sepetli vinç kiralama işlemini tercih eder.

Paletli vinç olarak sıralanabilir. Bu vinç, Yumuşak zeminlerde daha sağlıklı biçimde kullanılmaya yardımcı olur. Daha sağlam ve dayanaklı bir yapıya sahiptir.

Vinçlerin Çalışma Prensibi Nasıldır?

Vinçlerin çalışma prensipleri farklı iş makineleri ile benzerlik gösterir. Vincin çalışma prensibinin en önemli parçaları halat, motor ve dişlidir. Bu üç parçanın birlikte çalışması vince güç verir ve hareket etmesini sağlar. Bu sistemin oluşabilmesi için ilk olarak motor çalıştırılır ve güç dişlilere geçer. Son olarak da dişli çark sistemine güç geçişi şaft yardımı ile olur. Makara sistemine geçiş yapan güç halatları hareket geçirir ve tüm güç vincin kancasında birleşir.

Canlar Platform sepetli vinç

Böylelikle istenilen yönde istenilen güç kaldırılır veya taşınır. Vincin çalışma prensibinde dikkat edilmesi gereken nokta ise vincin motoru ile taşınacak yükün doğru orantılı olmasıdır. Vincin motorunun kaldıramayacağı yükün yüklenmesi tehlikeli sonuçlara sebep olabilir. Hatta vinç devrilebilir. Bu sebeple vinç kiralama işlerinde öncelikle yük hesaplanmalı ve yüke uygun vinç çeşidi tercih edilmelidir.

Vinç Nerelerde Kullanılır?

Hayatımızın her alanında karşılaştığımız vinçlerin en çok kullanıldığı alanlar inşaatlardır. Büyük inşaat alanlarında oldukça çok bulunan vinçler birçok işin çabuk bitmesine yardımcı olur. İnşaat alanlarında genellikle kule vinçler tercih edilir. Bazı zamanlarda vinçleri ormanlarda da görebiliriz. Orman kesimlerinde, ölmüş ağaçların kesimlerinde sabit vinçler kullanılır.

Trafikte kaldığımız zamanlarda da ya da trafikte bir kazanın oluştuğu zamanlarda da vinçler imdadımıza yetişir. Kurtarıcı kiralık sepetli vinç ile kazalı araçlar yol ortasından kaldırılır ve kapanan yol açılmış olur. Vinçlerin diğer kullanım alanları ise gemi içi yük tasnifinin ve istifinin yapma, fabrikalarda yük kaldırma ve küçük çaplı inşaat alanlarında da kullanılma olarak sıralanabilir.

Vinç Kullanımı ve Periyodik Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Vinçlerin belirli zaman aralıklarında bakımları ve onarımları yapılmalıdır. Bu sayede vinçler daha iyi çalışır ve olası kazaların, tehlikelerin önüne geçilmiş olur. Özellikle kiralık vinç bakımına dikkat etmek gerekir. Bir vinç kiralamak istediğiniz zaman tüm bakımlarının yapıp yapılmadığını test ettirmek işinizin halledilebilmesi içi oldukça önemlidir.

Vinç kiralama işlemi için öncelikle halatlarını, dişli mekanizmasını, şanzıman yağını, ikaz ışıklarının bakımının yapılıp yapılmadığını öğrenilmelidir. Ağır iş makinesi olan bu araçların bakımı yapılmadığında ölüm ile sonuçlanabilir.

Vinç Kiralamanın Avantajları Nelerdir?

Vinç kiralama işlemi ile işçi tasarrufu yapabilirsiniz. Onlarca yüzlerce işçinin yapamadığı işleri vinç kiralayarak yapabilir. Zamandan da tasarruf edebilirsiniz. Vinç kiralayarak işçileriniz tehlikeli işleri yapmasını engelleyebilir olası bir iş kazasını önleyebilirsiniz.

Vinçler doğru kullanıldığında doğru yük için doğru araç seçildiği zaman en az riskli iş makineleridir. İşlerin hem daha hızlı hem de daha güvenli bitirmesine yardımcı olur.

Vinç Ne Kadar Yük Kaldırabilir?

Bir vincin ne kadar yük kaldırabileceği vincin çeşidine ve motor gücüne bağlıdır. Mesela Kule vinçler azami sınır olarak 40-50 tona kadar yük taşıyabilir. Daha fazla ağırlık kaldırılmasını istiyorsanız da Çelik ayaklı askılı vinçleri tercih edebilirsiniz.

Bu tip vinçler 300-400 tona kadar yük taşıyabilir. Hidrolik vinçler ise 50-60 tona kadar yük taşıyabilir. Daha farklı vinç çeşitlerinin de kendilerine özgü bir yük kaldırma kapasitesi vardır.

Metin Can: